Project Start Architectuur

Project Start Architectuur

Een Project Start Architectuur, verder afgekort als een PSA, heeft als doel het beschrijven van een informatiearchitectuur die mede de behoefte aan BI binnen de organisatie ondersteunt. De informatiearchitectuur moet flexibel aanpasbaar zijn en in staat zijn om zowel het primaire proces te verantwoorden (aan externe partijen) als stuurinformatie te geven (aan interne relaties) tegen acceptabele en vooraf voorspelbare kosten.

In een PSA worden uitgangspunten, regels, afspraken, informatieroutes en structuur uitvoerig beschreven.Het is als het ware de blauwdruk van een BI-omgeving die dient als leidraad bij zowel de realisatie van nieuw te ontwikkelen componenten, het aanpassen van bestaande componenten alsmede het opstellen van testplannen om gestructureerd te kunnen werken onder een vooraf vastgestelde Data- en Informatiearchitectuur.

We hebben de afgelopen jaren diverse PSA’s opgesteld voor onze klanten en delen enkele van deze ervaringen hier graag met u:

 

  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – Inspectie: Een audit naar de huidige BI omgeving uitgevoerd op verzoek van de Inspectie van het ministerie. Het opgeleverde rapport werd gebruikt om de organisatie tot een uitspraak te laten komen wat de Inspectie SZW met BI wil en om hiermee kaders te scheppen waarbinnen het BI-team kon gaan werken. Daarbij hebben dit BI-team geholpen om een eerste opzet te maken tot een Project Start Architectuur.
  • Gemeente Den Haag: Voor deze gemeente hebben we een Project Start Architectuur opgesteld als basis voor het realiseren van een BI/DWH omgeving.
  • Cloetta Holland: Vanwege een grote reorganisatie had men behoefte aan een managementinformatie-oplossing ter ondersteuning van de nieuwe verkoop-, marketing- en productieprocessen. Wij hebben de nieuwe Project Start Architecturr gecreërd als startpunt voor het nieuwe datawarehouse. De PSA is ontworpen op basis van een grondige beoordeling van de managementinformatiebehoeften en nieuwe processen.
  • Crédit Agricole: Vaststellen van een PSA voor de Business Intelligence BI omgeving binnen Crédit Agricole Consumer Finance. Hierin zijn onder meer architectuur regels expliciet gemaakt en is een ‘Shared Business Vocabulary’ opgenomen. Met als doel de bestaande Datawarehouse oplossing te verbeteren en daarmee de rapportage en analyse mogelijkheden.
  • Het CAK: Opstellen van een PSA voor een nieuwe BI architectuur als basis voor de veranderde informatiebehoefte binnen het CAK. Door onder andere het uitfaseren van ‘oude’ systemen, het migreren en centraliseren van data en uitbreiding van een groot bronsysteem was er behoefte ontstaan aan een toekomst vaste BI architectuur die deze en mogelijk toekomstige veranderingen ondersteunt.
Print Friendly, PDF & Email