ING: herontwikkeling risicomodellen

Centennium - Data- en Informatiemanagement

ING: herontwikkeling risicomodellen met behulp van datagedreven technieken

ING behoort tot een van de grootste banken in Nederland. De klanten van de bank zijn particulieren, kleine en grote ondernemingen, instellingen en overheden. Zij streeft ernaar mensen vooruit te helpen. Overal en altijd. Centennium is sinds medio 2020 actief bij ING en ondersteunt de bank in diverse dataprocessen.

Een dynamisch onderdeel van ING Bank binnen Risk and Finance is Riskmanagement. Hier wordt gekeken naar welke risico’s de bank bereid is te nemen, en welke niet. Risk is integraal onderdeel van wat ING doet en draagt bij aan haar strategische doelen. Zij moet daarom altijd rekening houden met veranderende wetgeving. Door nieuwe wet- en regelgeving kan er herontwikkeling nodig zijn van risicomodellen, vooral gebruikt voor de berekening van wettelijk kapitaal. 

Geavanceerde datagedreven technieken

ING maakt gebruik van geavanceerde data-gedreven technieken en technologieën om allerlei soorten modellen te ontwerpen. Centennium ondersteunt ING om deze modellen te maken en te valideren. Kennis en ervaring wordt gedeeld met ING collega’s over de hele wereld. 

ING-medewerker Akin Eker: “We zijn blij dat een partij als Centennium ons in een stressvolle periode als deze mee kan helpen om tijdig een kwaliteitsproduct af te leveren.”

Risicomodellen

Risicomodellen en hun data worden ook gemonitord door model validatie teams. Risicomodellen voorspellen het bedrag dat ING per dag kan verliezen, op basis van waarschijnlijkheden en statistieken met betrekking tot de risico’s binnen de handelsportefeuille. Andere risicotools vallen ook onder de scope van modelvalidatie, denk aan stress testing en event risk. Wat kan er gebeuren? Hoe waarschijnlijk is het dat het gaat gebeuren? En wat zijn de consequenties als het gebeurt? Met pre-approval en periodieke validatie monitort ING doorlopend de risico’s binnen de modellen.

Datakwaliteit

Centennium ondersteunt ING met model herontwikkelings- alsook validatieprojecten met name op het gebied van datakwaliteit. Om er zeker van te zijn dat alle relevante wettelijke vereisten in acht worden genomen, is een reeks controles en analyses opgesteld die nodig is om de vereisten voor data-beoordeling te bevestigen. De datakwaliteit is daarom van essentieel belang voor het testen van het risicomodel. Centennium levert hiermee een bijdrage aan de toekomst van modellering en modelriskmanagement, die impact kunnen hebben op duizenden mensen.

Foto: Jannes Linders

Print Friendly, PDF & Email