Gemeente Schiedam

Centennium - Data- en Informatiemanagement

Gemeente Schiedam naar datagedreven werken

De Gemeente Schiedam streeft ernaar datagedreven te werken. Dit betekent dat medewerkers niet alleen tabellen kunnen lezen, maar ook praktisch aan de slag gaan met data. Op welke momenten hebben we hoeveel bezetting nodig in het Klant Contact Centrum? Welke panden hebben een grote kans op slecht verhuurderschap? Hoe vinden we de mensen die schuldhulpverlening nodig hebben?

Allerlei belangrijke en relevante vragen die met de juiste data snel en efficiënt beantwoord kunnen worden.

Om data adequaat en snel te vinden, wil de Gemeente Schiedam naar één datawarehouse, waarin alle operationele data terug te vinden is. In samenwerking met de Gemeente Delft en enkele andere gemeenten wordt een Gemeentelijk Gegevens Model ontwikkeld. Hierdoor ontstaat een plek waar alle data op een eenduidige manier opgeslagen wordt, waardoor monitoring van data-kwaliteit en het bouwen van betrouwbare rapporten en dashboards gemakkelijker wordt. Ook het voldoen van eisen vanuit de AVG wordt door deze eenduidigheid vergemakkelijkt.

Centennium ondersteunt de Gemeente Schiedam sinds het najaar van 2019 bij het ontwikkelen van dit datawarehouse. De grootste uitdaging is daarbij om alle data te ontsluiten naar dit model toe. Daarnaast helpt Centennium met het onderhouden en ontwikkelen van dashboards en rapporten, nu nog op basis van de huidige infrastructuur, straks op basis van het nieuwe Gemeentelijke Gegevens Model.

Alles met als einddoel dat de Gemeente daadwerkelijk datagedreven kan werken en dat medewerkers van de Gemeente zelf prangende vragen op basis van cijfers gaan beantwoorden.

Ook voor de burgers wil Schiedam gemakkelijke toegang tot data realiseren.

Via https://schiedam.dataplatform.nl/#/home en https://mvs.incijfers.nl/ (voor Maassluis, Vlaardingen en Schiedam samen) worden regelmatig datasets gepubliceerd.

Tot slot: Civity heeft enkele maanden geleden een interessant en lezenswaardig artikel aan de datagedrevenheid van de Gemeente Schiedam gewijd.

Zie hiervoor: https://civity.nl/gemeente-schiedam-wordt-datagedreven-organisatie.

Print Friendly, PDF & Email