Gartner Magic Quadrant voor cloud

 databasemanagementsystemen

Centennium - Data- en Informatiemanagement

Gartner heeft recent het Magic Quadrant voor Cloud Database Management Systems gepresenteerd. Het is de eerste keer dat deze categorie wordt gepresenteerd. De onafhankelijke technologiepublicatie kijkt naar de innovatieve en uitvoerende kracht van zestien toonaangevende CDMS-aanbieders.
Hierin komen vanzelfsprekend de bekende namen als AWS, Google, Oracle, Databricks, IBM en Snowflake voor, maar bijvoorbeeld ook Tencent en Huawei.

Volgens het nieuwe Magic Quadrant voor Cloud Database Management Systems van Gartner wordt datamanagement steeds meer naar de cloud verschoven, waarmee het landschap van leveranciers en aanbiedingen steeds complexer wordt.

Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner zal tegen 2022 75% van alle databases geïmplementeerd of gemigreerd zijn naar een cloud platform, terwijl slechts 5% ooit overwogen heeft om terug te keren naar on-premise. Bovendien voorspelt Gartner dat de inkomsten uit cloud database beheersystemen in 2023 50% van de totale markt voor databasemanagementsystemen (DBMS) zullen uitmaken.

Gartner definieert de cloud DBMS-markt als producten die volledig beheerde public of private cloud-softwaresystemen bieden die gegevens in cloudopslag beheren.

Gartner-methodologie voor databasemanagementsystemen
Om te worden opgenomen in Gartner’s 2020 Magic Quadrant for Cloud Database Management Systems moest een leverancier in 2019 meer dan $ 20 miljoen aan cloud DBMS-inkomsten genereren en in productie zijn bij klanten in meerdere industriesegmenten.

Leveranciers moesten in ten minste drie grote regio’s met bestaande verkoopkantoren – of distributiepartnerschappen in de regio – aanwezig zijn, terwijl ze ook ondersteuning moesten bieden in meerdere cloud databasebeheer klantsituaties.

Gartner’s Magic Quadrant rangschikt leveranciers op hun vermogen om visie uit te voeren en op volledigheid, en plaatst ze in vier categorieën: nichespelers (weinig visie en uitvoering), visionairs (goede visie maar weinig uitvoering), uitdagers (goede uitvoering maar weinig visie) en leiders (uitblinkend in zowel visie als uitvoering).

Gartner’s top 16 cloud databasemanagementsystemen
In de bijlage worden de 16 marktleiders uit Gartner’s Magic Quadrant voor Cloud Database Management Systems beschreven samen met de sterke en zwakke punten van elk bedrijf.

Print Friendly, PDF & Email