Data visualisatie

Data visualisatie

Organisaties zijn in staat steeds meer gegevens te verzamelen en te raadplegen. Die hoeveelheid data blijft groeien. Om effectief gebruik te maken van alle informatie is er data visualisatie: een overzichtelijke weergave van data.

Organisaties zijn in staat steeds meer gegevens te verzamelen en te raadplegen. Die hoeveelheid data blijft groeien. Om effectief gebruik te maken van alle informatie is er data visualisatie: een overzichtelijke weergave van data.

Visualisatie richt zich op het laatste stuk van een data- en informatiemanagement traject: hoe kunnen de vergaarde gegevens op een juiste en vooral ook doeltreffende manier gepresenteerd worden aan de gebruikers. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat we beelden sneller opnemen dan tekst.

In de ideale situatie worden beslissingen onderbouwd met data in plaats van onderbuikgevoel. Maar om daar te komen, moeten medewerkers wel in staat zijn om data en cijfers goed te interpreteren. Door gebruik te maken van datavisualisatie wordt abstractie informatie toegankelijker. Patronen zijn gemakkelijker te herkennen als ze in een visuele vorm zoals een grafiek of diagram zijn verwerkt. De grip op data wordt daardoor groter en kan gebruikt worden om de organisatie verder te optimaliseren en inzichten te creëren. Daar kan vervolgens effectief op ingespeeld worden.

Voor het effectief overbrengen van cijfers kan men gebruik maken van verschillende principes van visuele perceptie. Het is belangrijk dat vastgesteld wordt welke ‘visuele regels’ er gelden voor ons als mens, dus wanneer informatie wel correct overkomt of wanneer dit niet gebeurt. Het maken van een bepaald rapport of zelfs een dashboard is dus niet langer iets arbitrairs, maar wordt een bewuste keuze.

Essentieel is het geven van ‘actiegericht inzicht’
Essentieel binnen data- en informatiemanagement is het geven van ‘actiegericht inzicht’. Door de versimpelde weergave en de visueel ingestelde beschouwer zijn visualisaties uitermate geschikt. Een nadeel is dat het visuele systeem van de mensen zeer complex is. Wel zijn een aantal wetmatigheden en regels te benoemen waar men zich aan moet houden. Gebeurt dit niet, dan schiet een visualisatie, en daarmee ook de rapportage, vaak haar doel voorbij.
 

Waarom Centennium?

  • Visualisaties ontwikkelen waarmee werkelijk inzicht wordt verkregen
  • Standaarden en best practices opstellen voor ontwerpers en ontwikkelaars
  • Vertalen van visualisatieprincipes naar kant en klare “templates” voor de bekende visualisatietools
  • Visualisatieaudit op bestaande rapportages en analytische toepassingen 
  • Opleiding en tooltraining

Centennium heeft al meer dan 20 jaar ervaring. Benieuwd naar de verhalen? Kijk dan bij onze Cases.

Wij bieden onze Data visualisatie expertise in verschillende vormen aan. Lees daarvoor verder op Expertise services.

Print Friendly, PDF & Email