Data architectuur

Data architectuur

De moderne data architectuur bestaat uit een samenspel van heldere regels, afspraken en best practices om het aanbod en de verwerking van data optimaal te faciliteren. Daarbij zijn de karakteristieken van de verschillende vormen van data leidend. Structuur en relaties, actualiteit, mutatiesnelheid, granulariteit (ofwel: in welke mate er detail-gegevens van de entiteiten aanwezig zijn) en de verwachte toepassing bepalen mede de manier waarop data wordt opgeslagen en verwerkt in de data architectuur.

Deze data moeten steeds vaker in real time worden geanalyseerd. De moderne data architectuur is in staat om vanuit de diversiteit van informatiebehoeften snel de juiste gegevens te leveren, in de juiste vorm, betekenis en kwaliteit, zodat data scientists, data analisten en andere informatiegebruikers inzichten creëren. 

Correcte, tijdige en complete data vormen de slagader voor efficiënte bedrijfsvoering en besluitvorming in veel organisaties. Met een data architectuur heeft een organisatie een krachtig hulpmiddel om te zorgen dat de gegevens in IT- systemen voldoen aan de opgestelde normen. Hierdoor kan data uitwisseling veel efficiënter en goedkoper plaatsvinden.

Centennium geeft uw organisatie kennis, inzicht en vaardigheden om gestructureerd de data binnen uw organisatie optimaal in te zetten ter verbetering van de bedrijfsvoering.

Om de data binnen de data architectuur toepasbaar te maken voor Business Intelligence moet data management, beveiliging en data governance ingeregeld worden:

  • Data management: betrouwbaarheid, bruikbaarheid, beschikbaarheid en beheersbaarheid van data;
  • Beveiliging: data wordt alleen beschikbaar gesteld aan daartoe geautoriseerde gebruikers. Data wordt met relevante certificering en beveiligingstechnieken beschermd;
  • Data governance: eenduidig en correct verankeren van wetgeving, het borgen van de relaties met dataleveranciers, beleggen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid.

Nu data steeds meer een bepalend en verbindend karakter krijgt binnen organisaties ontstaan er datarotondes waar dit centraal geregeld wordt. De data op de datarotonde is continu in beweging en ontvangt en verwerkt data, op basis van de karakteristieken. Door alle randvoorwaarden op voorhand te borgen is de datarotonde permanent beschikbaar en kan worden ingezet als centrale spil in de informatiehuishouding.

 

Waarom Centennium?

  • Advisering over concrete aanpak en implementatie van data architectuur en management
  • Ontwerp en inrichting van een toekomstvaste data architectuur en -management
  • Inrichting van de meta- en masterdatamanagementprocessen
  • Audits op bestaande implementaties
  • Kennisoverdracht aan de organisatie
  • Opleidingen 

Centennium heeft al meer dan 20 jaar ervaring. Benieuwd naar de verhalen? Kijk dan bij onze Cases.

Wij bieden onze Data architectuur expertise in verschillende vormen aan. Lees daarvoor verder op Expertise services.

Print Friendly, PDF & Email